Wat heeft Roffanum bereikt in 2017?

Door Anne-Rose Hermer

Roffanum heeft dit jaar niet stilgezeten. De groeiende organisatie werkt er hard aan om niet alleen zichzelf op de kaart te zetten, maar ook de bewoners van het centrum. Dit gebied is een beetje van iedereen. De beslissingen over het centrum werden vaak niet door de voormalige deelgemeente Centrum genomen. Dat gebeurde ┬┤aan de Coolsingel┬┤, waar het algemene belang de boventoon voert. Roffanum zorgt ervoor dat centrumbewoners een stem hebben.[expander_maker id=”14″ more=”Read more” less=”Read less”]

De laatste tijd wordt Roffanum in toenemende mate als serieuze gesprekspartner beschouwd. In ieder geval een factor om rekening mee te houden. Forum, de nieuwe luifels van De Lijnbaan, het zijn voorbeelden van projecten waarbij Roffanum bij de communicatie wordt betrokken.

Het dringt steeds beter tot (gemeentelijke) instanties en projectontwikkelaars door dat bewoner het niet op prijs stellen als ze in het lokale katern van het AD moeten lezen over een torenflat die praktisch in hun voor- of achtertuin zal worden gebouwd. Zo moesten de bewoners van de Lijnbaanflats destijds ontdekken dat het appartementencomplex boven voormalig Ter Meulen gebouwd zou worden. Misschien was dit allemaal anders verlopen als Roffanum er al was geweest. Een van de vele voorbeelden waarmee het bestaansrecht van deze organisatie moeiteloos kan worden aangetoond. Op naar 2018![/expander_maker]

3 thoughts on “

Wat heeft Roffanum bereikt in 2017?

 1. Als centrum bewoner heb ik Roffanum een paar keer benaderd, gedegen informatie en zeer goed advies gekregen.

  Roffanum woordvoerders schuwen niet om lastige onderwerpen onder de aandacht van de politiek te brengen en vragen te stellen over bestuurlijke beslissingen die nadelig zijn voor bewoners.

  Als je hulp nodig heb om een initiatief te ontplooen en subsidie aan te vragen kan je bij Roffanum ook terecht.

  De site van Roffanum zegt het, bewoners zijn allen Roffanum.

 2. De overkoepelende bewonersorganisatie Roffanum heeft contacten met talloze bewoners van Rotterdam Centrum (het worden er steeds meer). Ze behartigt hun belangen en streeft er naar om een fijn woonklimaat te bereiken in de stad.
  Natuurlijk is Roffanum kritisch en geeft ze aan waar het niet goed gaat in samenspraak met bewoners. Verder legt ze ook allerlei verbindingen in de stad en heeft goede contacten met verschillende partijen. Ze organiseert onder andere de Gumbosession, een festival door bewoners in samenwerking met ondernemers om iets moois te geven aan de stad. Ode aan deze organisatie die veel energie steekt in de stad en haar bewoners. Ze is toegankelijk en is er voor alle bewoners…Dus schroom niet om contact met ze op te nemen. Ik ben blij dat ze bestaat. Zeg het voort.

  Irene Jongenotter
  werkgroep Bewoningsbelang Oude Haven

 3. Beste Anne-Rose,

  Dank voor de aanmoedigende woorden aangaande de noodzaak en de acties van Roffanum. Je raakt de essentie met de treffende voorbeelden waaraan o.a. de bouw van het flatgebouw Calypso en andere projecten in het centrum aan toegevoegd kunnen worden.

  Onze bedoeling is om in samenwerking met betrokken bewoners uit het centrum de ingeslagen weg verder uit te bouwen in 2018. Bewoners via e-mail, website inhoud en Roffanum website Blog informeren blijft een belangrijke taak. Graag ontvangen en sturen wij door berichten van bewoners uit alle straten van het centrum die zij met andere wijkbewoners willen delen als een collectief geheugen voor overkoepelende zaken.

  Tot nu toe hebben wij bewonersbelangen naar de gemeenteraad, gebiedscommissie en ambtelijke diensten vertegenwoordigt. Dit jaar willen wij ook inzetten op de weerbaarheid van individuele bewoners en bewonersorganisaties. Hoe we dat het beste kunnen doen gaan we samen met bewoners uitvinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *