Verslag 9e Gumbo Session

Verslag 9e Gumbo Session Door Anne-Rose Hermer

De 9e Gumbo Session werd gehouden tijdens de naweeën van corona. Een aantal vaste gasten had al laten weten het nog niet aan te durven om naar een evenement te gaan, ondanks dat ze gevaccineerd zijn. Toch was het Schouwburgplein beslist niet leeg en er waren wel degelijk ‘vaste fans’ aanwezig! Sterker nog, er waren al aardig wat mensen voordat de Gumbo Session om 14.30 uur begon. Soms bewust, maar soms zaten mensen er toevallig en vonden de muziek zó leuk dat ze bleven zitten. Het ‘terrein’ was afgezet met een ketting en wat paaltjes. Bij de ingang stond een tafeltje met een doos met mondkapjes, antibacteriële handgel én een lijst waarop bezoekers hun gegevens konden noteren. Daar werd géén bezwaar tegen gemaakt. De ‘coronatafel’ werd doorlopend bevrouwd door minimaal één vrijwilligster. Er werd ook vriendelijk aan de gasten gevraagd of ze geen klachten hadden. Door erbij te vertellen dat het gevraagd móest worden, werd deze gezondheidsvraag laconiek opgenomen. ‘Het hoort bij het coronatijdperk,’ merkte iemand op.

Het publiek hield eigenlijk uit zichzelf afstand, vaak door buiten de kettingen te blijven. Zo konden ze de muziek ook goed horen. Ouders met kinderen zaten graag bij de waterpartij, waar druk gebruik van werd gemaakt bij een temperatuur van 26 graden.

Waar het natuurlijk om ging, waren de muziek en het samenzijn. De muzikale gasten waren Barbara St. James, haar band en Keith Dunn. Bekende nummers en minder bekende nummers vulden het Schouwburgplein. Er werd spontaan gedanst. De muzikale inspiratiebronnen van Barbara St. James zijn Etta James en Ella Fitzgerald, wat ook bleek uit de muziekkeuze.

De sfeer zat er goed in, zowel muzikaal als onder de bezoekers. Het publiek was een doorsnede van de Rotterdamse bevolking. Van een dame die van onder tot boven een turquoise outfit had tot een dakloze man die al dansend genoot van de muziek en alles wat er tussen zit.

Een deel van de bezoekers was gekomen naar aanleiding van een flyer of dankzij de mailing, maar er waren ook spontane bezoekers die aangaven op de hoogte gehouden te willen worden van toekomstige Gumbo Sessions. Soms waren ze op de muziek afgekomen, zoals een man uit Californië die nog niet zo lang in Rotterdam woont. ‘This is great,’ zei hij spontaan.

Voor een Gumbo Session in coronatijd was dit een zeer geslaagde editie, ook omdat er ander publiek op af was gekomen. Spontaan of bewust. Helaas konden er deze keer geen bezoekers van Atrium bij zijn. In verband met corona mochten er dit keer geen hapjes uitgedeeld worden. Daar was begrip voor onder de vaste bezoekers én het was van tevoren aangekondigd in de mailing. Het F&B Stadsterras van Floor en Barclay, dat de catering verzorgde, had wel gezorgd dat bezoekers op eigen kosten iets eetbaars konden bestellen. Toch zorgde de afwezigheid van de uitgedeelde hapjes voor een gemis van saamhorigheid. De verraste blikken van vooral nieuwe bezoekers als er iets lekkers wordt uitgedeeld dat nog gratis blijkt te zijn ook. Ze kómen voor de muziek, maar een hapje erbij maakt het ‘af’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *