Hoe Zinvol Is Burgernet?

Hoe zinvol is Burgernet?

Door Anne-Rose Hermer

Een betrokken bewoner uit het Lijnbaankwartier had zich opgegeven voor Burgernet. Dit is een project van de politie waarbij wordt gevraagd om de inzet van de burgers. Een steentje bijdragen aan de veiligheid van haar woonomgeving. Dát sprak deze mevrouw aan.[expander_maker id=”9″ more=”Read more” less=”Read less”]
Totdat ze lekker lag te slapen en om kwart voor één ’s nachts de telefoon ging. Ze schrok zich een ongeluk! Er zou toch niets aan de hand zijn met een van haar kinderen of kleinkinderen? De schrik was nog groter toen de nachtelijke beller de politie bleek te zijn.

Gelukkig was er niets aan de hand met haar dierbaren. Het ging om een telefoontje in het kader van Burgernet. Er was iets gebeurd in de Vijverhofstraat. Of haar misschien iets was opgevallen.

De daders, zo las ze later ergens, hadden donkere kleding aan. Het was buiten donker, het gebeurde niet in haar directe woonomgeving én het ging om een tijdstip waarop veel mensen slapen. Natuurlijk had ze niets gezien of gehoord! Wat dacht de politiebeambte die haar belde? Dat ze röntgenogen heeft? De Vijverhofstraat is toch veel te ver weg voor bewoners van het Lijnbaankwartier om iets gezien te kunnen hebben? En wat zijn dat voor manieren om iemand zomaar om die tijd te bellen? Als er hier in de buurt een schietpartij was geweest, dan had ik dat telefoontje kunnen begrijpen. Daar worden de meeste mensen wakker van, of van de eventuele sirenes van politiewagens en/of ambulances.

Het gevolg is natuurlijk dat deze betrokken buurtbewoner een streep onder haar deelname aan Burgernet gaat zetten. Dit wil ze niet nog een keer meemaken. Volkomen logisch, maar op deze manier valt de goede intentie van Burgernet in het water. Als je je opgeeft, wordt er niet verteld dat je rekening moet houden met nachtelijke telefoontjes. In de serie CSI Miami zegt een van de hoofdrolspelers graag tegen daders die denken dat ze ergens mee wegkomen: ‘We never close.’ Dat geldt natuurlijk ook voor de politie in het Rijnmondgebied. Alleen hoeft dit toch niet te betekenen dat behulpzame burgers 24/7 paraat hoeven zijn?

Mochten er bewoners zijn die hier anders over denken, dan verneem ik dit graag.
[/expander_maker]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *