Een schoonmaakactie met overweldigende buit

Door Anne-Rose Hermer

Het zwerfvuil in het parkje bij de Jan Evertsenplaats liep de spuigaten uit. Daarom besloot bewoner Krijn Bakelaar, bekend van HUS (Hondenuitlaatservice) Woefie, om een bewonersactie op touw te zetten. Er is een heleboel aan de hand in het parkje, ook door de renovatiewerkzaamheden aan de flatgebouwen. Die zijn bijna voorbij, wat een mooi moment was om aan de slag te gaan.
[expander_maker id=”5″ more=”Read more” less=”Read less”]
Zaterdag 25 april tussen 12.00 uur en 14.00 uur hebben bewoners van Schouwenhove, de Jan Evertsenplaats en de Van Oldenbarneveltplaats noeste arbeid verricht. De gemeente Rotterdam steunde de actie in de vorm van het beschikbaar stellen van grijpers. De gevonden rommel werd in zakken gestopt. Dat wil zeggen: als het in een zak paste!
‘We hebben de meest vreemde voorwerpen in de struiken gevonden. Een koffer, kleding, een uitklapbaar droogrek, een half droogrek, lege pizzadozen en maar liefst vijf messen, uiteenlopend van aardappelmesje tot broodmes,’ vertelt een bewoner.

Ondanks dat er een opruimplicht is bij de hondenuitlaatzone heeft de vrijwillige schoonmaakploeg ook een heleboel hondenpoep opgeruimd, plus een gigantische hoeveelheid rondslingerende takken, takjes en zwerfvuil. Lege blikjes, ontelbare verpakkingen, noem maar op. Het parkje kent volgens insiders een aantal vaste bezoekers die elkaar daar ontmoeten na een rondje door de stad om de buit te bekijken. Wat ze niet kunnen gebruiken, wordt in de struiken gegooid. Het resultaat is door het vrijwilligersteam bijeen gebracht. De stapel afval groeide als kool.

Helaas zijn er klanten voor al het eetbare zwerfval: ratten. De gemeente heeft toegezegd om iets aan dit probleem te doen. Dat is fijn, maar als mensen doorgaan met bijna lege pizzadozen en ander voedsel in het parkje te dumpen, dan blijven de ratten komen. Een betrouwbaar adres voor wat lekkers laat je niet verloren gaan.

Tussendoor konden de schoonmaakhelden even genieten van koffie aangeboden door de bewonerscommissie en iets lekkers van Specker Van Beek, ter beschikking gesteld door Roffanum. Dat hadden ze meer dan verdiend. Het team bestond uit: Krijn Bakelaar, Jos Vlasblom, Hans en Roberto Valenti Clari, Richard Smits, Thomas Hakke, Marja Horbach, Aeltsje Hylkema en mevrouw Van der Vorm.


[/expander_maker]

2 thoughts on “

Een schoonmaakactie met overweldigende buit

  1. Dag Anne Rose,

    Dank je wel voor dit stuk tekst. Je hebt het prachtig omschreven! Wat een kracht zit er toch bij bewoners wanneer dier gaan samenwerken . Dank voor je bijdrage.

    Met vriendelijke groet,

    Jos Vlasblom

  2. Wat fijn toch dat we dit samen met een aantal bewoners gedaan hebben. Iedereen die mee heeft gedaan had er een goed gevoel over. Dank aan Lily voor het verzorgen van heerlijke koeken. Hadden we nodig na dit harde werken. Hopelijk gaan we dit, met elkaar, regelmatig herhalen want een opgeruimd park trekt de juiste mensen aan. Mensen die het waarderen dat we zo’n uniek stukje park hebben in het midden van het drukke centrum van Rotterdam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *