STADSDRIEHOEK

De Stadsdriehoek

De Wijk

De Stadsdriehoek is het eigenlijke centrum van de stad. Stadsdriehoek verwijst naar de historische driehoekige vorm van de stad Rotterdam dat al uit de late middeleeuwen stamt. De wijk strekt zich tussen de Coolsingel en het Oostplein, en tussen de Goudse Singel en de Boompjes.

In de Stadsdriehoek bevindt zich het Stadhuis en veel markante oude en nieuwe gebouwen. Het is het centrumgebied waar na 1975 op grote schaal woningbouw werd gepleegd. Naar oud Rotterdams gebruik kregen vele gebouwen hun volksnaam zoals de Kubuswoningen, de Hofdame, 100 Hoog, het Timmerhuis, de Coopvaeart, en de 164,8 meter hoge Maastoren. Lees meer over de gebouwen via de link: http://www.nieuws.top010.nl/nieuwbouw-in-rotterdam

In de wijk bevinden zich 4 belangrijke kerken. De Waalse protestantse kerk, de kerk van de Doopsgezinde Gemeente Rotterdam, de katholieke Citykerk het Steiger Sint Dominicus en de gotische, protestantse Sint-Laurenskerk aan het Grotekerkplein die het enige overblijfsel is van het middeleeuwse Rotterdamse stadscentrum.

Aan de Binnenrotte tussen het markante Markthalgebouw en de Meent wordt op dinsdag en zaterdag de kleurrijke en grootste Rotterdamse markt gehouden. De Hoogstraat en de “Beurstraverse” zijn de verbindingsroute naar de Lijnbaan en vormen een omvangrijk winkelgebied.

Het stadsdeel is uit verschillende markante gebieden samengesteld. De bekendste zijn de Oude Haven, het Haringvliet, de Leuvekwartier en het gebied rondom de Meent en de Pannenkoekstraat waar veel horecazaken met terrassen zijn gevestigd.
Het zijn gewilde uitgangsgebieden maar ook gebieden waar veel mensen wonen.

De bewoners

In de Stadsdriehoek wonen voornamelijk alleenstaanden en paren zonder kinderen.
De meesten in appartementen en flats en vaak van korte duur. Er wonen ook relatief veel studenten en werken er relatief veel (tienduizenden) mensen in daar gevestigde bedrijven en instellingen. Er komen ook veel bezoekers naar de winkels en andere voorzieningen in de wijk.

Meer over bewonersprofiel is te lezen op:
http://wijkprofiel.rotterdam.nl/nl/2016/rotterdam/rotterdam-centrum/stadsdriehoek
https://drimble.nl/buurten/5990110/stadsdriehoek.html
http://www.oozo.nl/cijfers/rotterdam/rotterdam-centrum/stadsdriehoek

De wijk kenmerkt zich door weinig groen. Er is geen wijkpark. De binnenplaatsen van flatgebouwen zijn in de meeste gevallen in parkeerplaatsen veranderd. Rondom de recente hoogbouw is geen rekening gehouden met groene voorzieningen. Recentelijk is het Grotekerkplein aangeplant maar het onder bewoners en bezoekers zeer gewaardeerde groene parkje naast de Markthal zal binnenkort verdwijnen om plaats te maken voor de bouw van twee woontorens.

Over het wonen in de hoogbouw kunt u lezen in de link:
http://www.nieuws.top010.nl/boek-rotterdam-wonen-skyline.htm

Van oudsher kent de wijk een sterke bewonersorganisatie, de Wijkorgaan Stadsdriehoek” dat uit een bestuur en vrijwillige bewoners bestaat. De organisatie vertegenwoordigt belangen van bewoners, helpt bewonersinitiatieven mogelijk te maken, organiseert een jaarlijks vrijwilligersevenement en andere activiteiten.

Dankzij en onder begeleiding van het Wijkorgaan wordt de wijkkrant “De Stadsruit”voor bewoners uit Cool Stadsdriehoek en CS Kwartier samengesteld en uitgegeven. Er is ook een digitale versie. De bewonersorganisatie en de redactie van de krant zetelt in de Kipstraat in hetzelfde gebouw waar “Radar” gevestigd is.
Meer over deze bewonersorganisatie kunt u vinden via de link:
http://www.wijkorgaanstadsdriehoek.nl

De hotspot van de wijk is de Oude Haven dat namelijk de oudste haven van Rotterdam is. In de Oude haven uit de 14de eeuw liggen veel historische schepen afgemeerd waarin gewoond wordt. Het uitzicht op de historische floot wordt door een kleine historische scheepswerf waar schepen worden gerestaureerd versterkt. Ook de bootliggers delen grotendeels de belangen van de bewoners.
In de omringende gebouwen van de Oude Haven die zich kenmerken door een mix van historische en moderne panden wonen veel mensen. Het moderne wooncomplex genaamde “de Kubuswoningen” is bekend door de architectuur van Piet Blom. De oude architectuur bestaat uit een mix van historische koopmanshuizen. Het Witte Huis, de eerste Europese Wolkenkrabber is een van de bekendste gebouwen in de stad.
De Oude Haven is een toeristische trekpleister en een uitgangscentrum voor veel studenten tot in de late uurtjes wat regelmatig tot overlast voor bewoners betekent. Het gebied is vertegenwoordigd door een sterke bewonersorganisatie die het evenwicht tussen het uitgaan en het wonen onder de aandacht brengt.