OUDE WESTEN

Het Oude Westen

Het Oude Westen wordt aan westelijke zijde begrensd door de Henegouwerlaan en de ‘s-Gravendijkwal. Aan oostelijk zijde is dit de Westersingel, aan noordelijke respectievelijk zuidelijke zijde het Weena en de Rochussenstraat. Het is een oudere wijk dat vroeger tot Delfshaven behoorde. Het gebied kent twee belangrijke winkelstraten, de West-Kruiskade en de Nieuwe Binnenweg. Het woongebied is grotendeels ingebed tussen deze twee straten.

Aan de West-Kruiskade zijn veel Aziatische ondernemers gevestigd. Veel restaurants en winkels verkopen Aziatische gerechten en producten. Elke jaar wordt het Chinese Nieuw jaar gevierd. De laatste jaren is via de alliantie tussen Woonstad, de gemeente en ondernemers hard gewerkt aan het verbeteren van de straat dat vroeger een onveilige en verlopen straat was. Wilt u meer over de ontwikkeling van de straat weten zie: http://ditisonsrotterdam.nl/west-kruiskade-weer-op-eigen-benen

Het deel van de straat van de Nieuwe Binnenweg dat zich in de wijk bevindt is die van hippe kledingwinkels en bijzondere schoenzaken zoals de grote schoenmaten Caland en de luxe herenschoenen Corbeau. Bekende Rotterdamse cafés zoals poppodium, café en restaurant Rotown zijn er gevestigd. Er zijn een aantal kapperszaken gevestigd waarvan de oudste en bekendste Christiaan Lifestyle Salon & Spa. De vereniging van ondernemers is er actief. Ondernemers, pandeigenaren en de gemeente werken met een integrale aanpak samen om de straat te blijven verbeteren.

De Nieuwe Binnenweg krijgt in Rotterdam een steeds betere reputatie als uitgaansstraat. Met name het deel dat aansluit op de Oude Binnenweg, bloeit op door de aanwezigheid van trendy winkels en restaurants. Zie link: http://www.nieuwebinnenweg.eu/nl/home/ondernemen-op-de-nieuwe-binnenweg

Bewoners

Lange tijd is het Oude Westen een problematische wijk geweest. Bewoners kampten met overlast van criminelen, harddrugsverslaafden, dealers en hangjongeren. De wijk scoorde laag op sociaal en veiligheidsindex. Door de inspanningen van de gemeente, Woonstad Rotterdam en actieve bewoners gaat het inmiddels beter met de wijk. De buitenruimte en binnenterreinen zijn verbeterd. Geïnvesteerd is in participatie en communicatie, bewonersinitiatieven zijn gehonoreerd. Verpauperde winkelpandjes werden opgeknapt, de uitstraling van winkels verbeterd en branchering veranderd. Overlastgevende horeca werd gesloten en verbeterd. De meeste woningen waren in het bezit van Woonstad die voor een deel haar sociale huurwoningen verving door verkoop, kluswoningenuitgifte en huurwoningen in de vrije sector waardoor meer evenwicht in de wijk kwam.

De bevolking is divers van samenstelling: er wonen alleenstaanden, gezinnen met kinderen en studenten. In het Oude Westen wonen ongeveer 9.500 multiculturele inwoners waarvan velen betrokken en actief zijn bij buurtinitiatieven. De bekendste voorbeelden zijn de Leeszaal, Actiegroep Oude Westen, het Wijkpark en Toko 51 die zich heeft ontpopt tot een veelzijdige utilitaire, culturele ruimte.

Het Oude Westen is sinds 2015 een nieuw wijkcentrum rijker die de mensen samen moet brengen op een andere wijze dan in het gebouw van de Actiegroep het Oude Westen. Er worden er veel activiteiten ontplooid zoals lezen, koken, dichten, enz.

Bewoners kunnen in de Nieuwe Gaffel terecht bij de Vraagwijzer, een gratis gemeentelijk loket waar men voor informatie en advies kan vragen over gezondheid, schulden, brieven, juridische kwesties of andere problemen. Voor meer informatie zie de link: http://rotterdam.socard.nl/Organisation.aspx?id=70562

Informatie over al deze initiatieven is te vinden via de links:
http://aktiegroepoudewesten.nl
http://www.leeszaalrotterdamwest.nl
https://www.cretopia-rotterdam.nl/category/toko-51

In de wijk bevinden zich twee bekende verzorgingshuizen van Stichting Humanitas, De Leeuwenhoek aan de West-Kruiskade waar men met of zonder zorg kan wonen in een geheel Rotterdamse gezelligheidsfeer en de Laurens Antonius zorg en verpleeghuis met tien afdelingen met een en enkele tweepersoonskamers. Over deze bijzondere instellingen voor bewoners uit het centrum kunt u meer te weten komen via de links:
http://www.stichtinghumanitas.nl/home/homepage/locaties/leeuwenhoek
https://laurens.nl/laurens-antonius-binnenweg

In het Oude Westen bevinden zich twee kerken. De oud katholieke Paradijskerk en de Finse Zeemanskerk.

De wijk kent ook een aantal koffieshops. De aan de wijk aangrenzende Pauluskerk, daklozenopvanghuizen, vele winkels en restaurants en de nabijheid van het Centraal Station trekken veel mensen naar de wijk. Ondanks de diverse initiatieven vanuit bewoners, ondernemers en het support van de gemeente blijft het een kwetsbare volkswijk waar continu aandacht voor nodig is maar waar het ook heel gezellig en levendig is.

De helft van de woningvoorraad in het Oude Westen is van voor 1945. In de jaren ’80 heeft de stadsvernieuwing grote delen van de wijk aangepakt. In die wooncomplexen zijn opgetilde woonstraten, binnenplaatsen op een parkeerdek of openbare binnenterreinen groen en speelplekken toegepast. Veel van deze plekken zijn helaas wegens toenemende criminaliteit niet meer publiekelijk bereikbaar.

De wijk is het wijkpark “Oude Westen” rijk dat in 1987 werd geopend door inzet van actieve bewoners in de tijd van de Stadsvernieuwing. Het park strekt zich uit tussen West-Kruiskade, Gouvernestraat en Westersingel. Het bestaat uit een voorplein met perenbomen en bankjes, een groot sportveld met bloemen, bomen en struikengroepen er omheen. Er is een wijktuin, een jeu-de boules baan en een dierenhofje met huisdieren die door buurt vrijwilligers onderhouden wordt. Op woensdagmiddag wordt gratis thee geschonken in de wijktuin. Het park is omsloten door een hek, dat sluit met zonsondergang. Het hele park is verboden voor honden.

Aan de andere kant, aan de rand van de wijk bevindt zich tussen de huizen van de Rochussestraat, Mathenesserlaan en Breitnerstraat, een tennispark, de “Tennisbaan Centrum” DOSH waar op drie gravelbanen getennist kan worden. Informatie over de voorwaarden, het lidmaatschap en openingstijden is te vinden via link: http://www.dosh.nl/z/ltvdosh.html of e-mailen naar: doshpost@hotmail.com