DIJKZIGT

Dijkzigt

De Wijk

Dijkzigt is een wijk in het stadsgebied Rotterdam Centrum. De wijk wordt begrensd door de Rochussenstraat in het noorden, de Westersingel in het oosten, de Westzeedijk in het zuiden en de Coolhaven in het westen. Het is het vroegere land van Hoboken waarin de familie Hoboken in de Vila Dijkzigt woonde waar nu het Natuurhistorisch Museum is gevestigd. De wijk is genoemd naar de Villa Dijkzigt.

Het Land van Hoboken was vroeger een groene oase en wordt al zodanig nog genoemd ondanks dat er veel in gebouwd is. Via de link: http://www.unitedarchitects.com/public/documenten/UA010_westersingel.pdf ziet u de historie van het verdwenen land van Hoboken in beeld door Luuk de Boer, Bewonersvereniging Eendrachtsweg – Eendrachtsplein – Mauritsweg – Westersingel.

In deze wijk zijn gevestigd het Medisch Centrum Erasmus en M.C. Sophia kinderziekenhuis. Naast het Natuurhistorisch Museum zijn Museum Boijmans van Beuningen, de Kunsthal, Museum Chabot, Huis Sonneveld en het Nieuwe Instituut gevestigd. Dijkzigt heeft 18 rijksmonumenten en is het beeldende kunstcentrum van Rotterdam.

Voor meer informatie over de monumenten, musea en kerken in deze wijk zie links: http://www.nieuws.top010.nl/rijksmonumenten-rotterdam-dijkzigtoor
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Museumpark_Rotterdam?uselang=nl

Door de aanwezigheid van het Erasmus MC, de verschillende musea en de Hogeschool Rotterdam wordt ook veel gewerkt in het gebied en zijn er veel toeristen.

De wijk wordt door bewoners van het hart van de stad de groene long van het centrum genoemd. Daarom was er veel verzet tegen in de eerste instantie de bouw van de grote Museumgarage en daarna tegen de bouw van het Depot van museum Boijmans van Beuningen op de grond van het park. Via onderstaande link inhoudende een interessant artikel uit het Londens nieuwsblad “The Art Newspaper” kunt u meer te weten komen over het Museum depot. http://depot.boijmans.nl/wp-content/uploads/2017/03/Rotterdam-museum-to-rent-out-public-space-to-wealthy-collectors.pdf

Tegelijkertijd de bouw van het depot met kantoren en horeca gebouw zal het Museumpark zelf en de omgeving worden aangepakt met een kwaliteitsimpuls inhoudende creëren herinrichting straten, verandering van het waterbassin van het Nieuwe Instituut, toevoegen van een glazen paviljoen in de arcade, toevoegen van een terras en het vergroenen van de entrees van de culturele instellingen met bomen en planten met een verbinding vanuit de Westersingel en de Nieuwe Binnenweg. Voor meer informatie zie link: http://www.nieuws.top010.nl/kwaliteisimpuls-museumpark-rotterdam.htm

In het Museumpark worden evenementen gehouden. Daarover kunt u via de verschillende evenementen en festivals sites van Rotterdam informatie vinden.

Bewoners

Er wonen nu ruim 2.000 inwoners in het Nieuwe Werk en Dijkzigt, veelal alleenstaanden. Er wonen dan ook relatief weinig kinderen, maar wel veel studenten. Veel woningen zijn er niet in deze wijk, maar dat gaat wel veranderen. Aan de Coolhaven wordt in de komende jaren een hele nieuwe woonbuurt gebouwd: Little C.

De inkomens in het gebied zijn relatief hoog. De meeste woningen zijn in eigendom van bewoners zelf. Aan de Rochussestraat zijn een paar actieve VvE’s gevestigd. Aan de Westzeedijk 131 is de bewonersvereniging Dijckhove actief. Via de Kamer van Koophandel kan informatie verkregen worden over de verschillende VvE’s.

Hoewel er niet veel mensen wonen is de wijk een zeer geliefde plek voor bewoners uit de aangrenzende wijken, Cool en Oude Westen wegens de uitstraling van de musea en de groene oase dat het Museumpark vormt in het midden van het centrum.

In deze wijk bevinden zich ook de Griekse Orthodoxe Kerk Heilige Nikolaos en de Remonstrantse Kerk Arminius die tevens als stadspodium fungeert waar stedelijke debatten en lezingen plaatsvinden. Informatie over het programma is te vinden via de site van de kerk: http://arminius.nu/

De levendigheid van de wijk is te danken aan de Hoge School en Het Erasmiaans Gymnasium die het stedelijk gymnasium is met ruim 1000 leerlingen. Het gymnasium dat in de eerste instantie in het 13de, begin 14de eeuw opgericht werd als parochieschool is op het twee na het oudste gymnasium van Nederland.