CS KWARTIER

CS-kwartier

Het Centraal Station kwartier is onderdeel van het stadsdeel Rotterdam centrum dat zich uitstrekt langs het spoor en het Centraal Station en Weena en tussen Hofplein en de Henegouwerlaan, het stadsdeel van de stadspoorten van oud Rotterdam. De wijk kenmerkt zich door het markante Centraal Station, het Groothandelsgebouw, de Delftse Poort en, het gebouw van Unilever en een aantal woontorens. De wijk is opgebouwd met voornamelijk grootschalige complexen geënt op de Amerikaanse architectuur, utiliteit wederopbouw en neorationalisme. Er zijn plannen voor de bouw van hoge grootschalige woon- en kantoorgebouwen.

Aan de Weena bevinden zich de grote beelden van Wessel Couzijn en Willem de Koning. Met de bouw van het nieuwe hal van het Centraal Station en de bouw van de ondergrondse garage onder het Kruisplein zijn voorwaarden geschapen voor de stedelijke groei.

Met de herinrichting van de Weena en het bereik van de Kruisplein- en de Doelengarage garage via een ondergrondse verbintenis zin een aantal verkeersproblemen opgelost en een prettiger voetgangersgebied gecreëerd naar het centrum van de stad.

Dit gebied heeft lang geleden aan de kantorenleegstand. Het is een specifiek deel van het centrum. Er wordt er gewerkt aan nieuwe denkrichtingen, businessmodellen, en samenwerkingsverbanden gebaseerd op de gebiedsvisie van diversiteit en functiemenging zogenaamd “mixone” waar wonen wen werken opgenomen wordt. Een investeringsprogramma is in ontwikkeling. Lees meer via link:
http://investeringsprogramma.nl/#!central-district-rotterdam

Bewoners

In het CS-kwartier wonen ruim 1.000 personen. Een deel woont aan de westkant van het station bij de voormalige schaatsbaan, een ander deel aan de oostkant bij het Hofplein. Het zijn voornamelijk alleenstaanden en paren zonder kinderen. Slechts 4 procent van de inwoners is jonger dan 15 jaar.

Statistieken over het wijkprofiel, woningen en bewoners kunt u vinden via de links:
https://drimble.nl/buurten/5990113/cs-kwartier.html
http://wijkprofiel.rotterdam.nl/nl/2016/rotterdam/rotterdam-centrum/cs-kwartier

Bewoners zijn georganiseerd via VvE’s en huurders verenigingen. Via de link van het buurt kompas kunt u lezen over de buurtvoorzieningen, kinderopvang, basis en middelbare scholen, vraagprijs huizenaanbod, politieke partijen en meer.
http://www.weetmeer.nl/buurt/Rotterdam/C.S.-kwartier/05990113

Voor het te slopen Schiekadeblok wordt een nieuwe stedenbouwkundig plan uitgewerkt voor wonen, kantoren en stedelijke functies ten grote van 450 mln euro aan investeringen.