Expeditiestraten Van Genthstraat

HERINRICHTING RIJKSMONUMENT EXPEDITIESTRAAT DE VAN GHENTSTRAAT – ZUID en NOORD

Herinrichting Wederopbouwcomplex Rijksmonument Lijnbaan, aangrenzende straten en buitenruimte Rotterdam anno 2022

Aanleiding: Renovatie flatgebouw VvE Jan Evertsenplaat Renovatie hoogbouwflatgebouwen van wooncorporatie Vestia Achterstallig onderhoud plantsoen Jan Evertsenplaats Achterstallig onderhoud Lijnbaan expeditiestraat, de van Ghentstraat Achterstallig onderhoud van Oldenbarneveltstraat Verkeersinfarcten Karel Doormanstraat, Johan van Oldenbarneveltstraat en Aert van Nesstraat Kwaliteit woon- en werkomgeving Klimaat, Cultuur en economie

Locatie: Rotterdam Centrum / Cool Noord Karel Doormanstraat Jan Evertsenplaats (Lijnbaan hof) Johan van Oldenbarnevelt straat Johan van Oldenbarneveltplaats, Van Ghentstraat

Expertise gebied, voorbeelden en ideeontwikkeling Rijsmonument, Lijnbaankwartier te Rotterdam:Lily Zaric, voorzitter Stichting Roffanum info@roffanum.nl www.roffanum.nl

Achterstallig Onderhoud – een kans voor Poetry

De Van Ghentstraat is onderdeel van het rijksmonumentensemble Lijnbaan. Net als andere straatnamen in het Lijnbaankwartier is de straat genoemd naar de vaderlandse zeeheld Willem Joseph baron Van Ghent, admiraal uit se 17de eeuw.

De straat is ontworpen als een functioneel expeditiestraat waar geparkeerd kan worden in de parkeerboxen en parkeervakken. Goederen kunnen er geladen en gelost worden. In de expeditiestraat bevinden zich de brievenbussen en de bewoners in- en uitgangsdeuren van de woonflatgebouwen.

Poetry Graffiti Stock Photos - Free & Royalty-Free Stock Photos from Dreamstime

De straat geeft een stedelijk doorkijk naar de noordkant, de hoogbouw aan de Weena. Door de kruising met de van Nesstraat en de verschillende ruimtelijke indeling van de straat is de deze in tweeën gedeeld. De zuidelijke deel vanaf de van de Johan van Oldenbarneveltstraat tot aan de Aert Van Nesstraat (marineofficier uit de 17de eeuw) en de noordelijke deel vanaf de van de Aert van Nesstraat tot aan de Johan Arnold Zoutmanstraat (vaderlandse zeeheld Viceadmiraal)

De ruimtelijke kwaliteit refereert aan het gebruik als expeditiestraat voor klein en midden vrachtverkeer. Het is een voorbeeld van een grootstedelijke straat dat onderdeel is van winkelgebieden in wereldsteden zoals New York, London, Parijs, enz.

Image result for de van Ghentstraat rotterdamlinks de ingang van het woongebouw recht de winkels van de Lijnbaan

De bestrating en de expeditie gevels van de Lijnbaan winkels vertonen achterstallig onderhoud. Het Lijnbaanakkoord en de restauratie van de Vestia flatgebouwen maken het mogelijk om de nodige parkeer en expeditiestraat een ander, kleinschalig, gebruik toe te voegen dat zal bijdragen aan de kwaliteit en levendigheid van de stad zonder ingrijpende veranderingen aan het monument noodzakelijk te maken.

De achtergevels van de winkelpanden van de Lijnbaan hebben een vakkenpatroon dat uit beton en glas bestaat. Vele ramen zijn dichtgemaakt. De gevels zwart geverfd. Het geheel geeft een sombere sfeer en onfrisse indruk. Met de juiste herinrichting met meer inhoud dan stenen kan deze expeditiestraat meerdere invullingen krijgen die elkaar niet bijten maar versterken.

Rotterdam is niet alleen de stad van Jules Deelder maar ook een stad waar dichtkunst een prominente rol heeft. Rotterdamse Poetry Festival is wereldwijd bekend. Uitspraken van dichters en kunstenaar zijn op gebouwen te vinden. Een grotere rol aan het gedicht aan de wand zou gegeven kunnen worden aan deze expeditiestraat op de muren van de Lijnbaanwinkels.

Picturesque street. Salerno. Italy stock photographyVoorbeeld van een oude poetry straat

Er zijn vele manieren om gedichten op muren te schrijven of te schilderen. Er bestaat ook de poëzie van de straat waarin de straat zich manifesteert in taal op een bijzondere fysieke wijze. Rotterdamse dichters zijn bekend om de voordracht van hun verzenen. Zij verdienen een dagelijks podium. De nabijheid van boekhandel Donner op de Coolsingel maakt samenwerking interessant.

Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijvingVoorbeeld: een strak paneel met gedicht op een raam

Al deze aspecten zijn op deze plek denkbaar. Toepassing van vele stijlen en ontwerpen mogelijk. De strakke lijnen van de Lijnbaangebouwen maken het mogelijk om eigentijdse invulling op de muren, deuren en ramen. Het geheel dient een samenhang in vorm en kleur te tonen waar de poëtische teksten het belangrijkste zijn. De panelen met gedichten kunnen vervangbaar zijn zodat ook per thema gewerkt kan worden en het gedicht van de maand kan gehouden worden met een prijs eraan gekoppeld. Een jaarlijkse poetry markt en de samenwerking met de verschillende internationale poetry instituten zal Poetry International dat jaarlijks in de stad plaatsvindt versterken.

Afbeelding met tekst, krant, naamplaatje, ontvangstbewijs Automatisch gegenereerde beschrijving

THIS WALL IS NOT EASY to find as it is on a tiny residential street. Those who are lucky enough to discover it, whether they are tourists or locals, often block the entrances to nearby apartment buildings trying to parse this lengthy poem, which is Arthur Rimbaud’s lengthy masterpiece, “The Drunken Boat,” written when he was only a teenager. The location for the poem was selected as it is near the site where Rimbaud first recited the poem circa 1871. The poem was first painted on the wall in 2012 using funds raised by the French Government and a Dutch foundation of poetry lovers.

HERINRICHTING RIJKSMONUMENT EXPEDITIESTRAAT

DE VAN GHENTSTRAAT – NOORD

“De fiets is een strategisch voordeel”

Image result for bike food cartgeluk geleverd

Door internetverkoop en door samenvoeging van Lijnbaan winkelruimten voor verhuur aan veelal grote winkelketens wordt de bevoorrading tegenwoordig anders georganiseerd en bied de expeditiestraat nieuwe mogelijkheden met een verdienmodel voor jonge ondernemers.

expeditie koffie voor onderweg

De timetable van de reguliere aan- en afvoer van goederen in de expeditiestraten laat ambulante handel toe dat in de bestaande timetable ingevoegd kan worden. De logistiek, regie, wetgeving en handhaving zijn simpel en overzichtelijk en hoeven geen problemen op te leveren.

Image result for de bakfietsen food handelde soepfietskar met gezonde soep voor op het werk of thuis

De gezonde foodsector is onderbelicht in het Lijnbaankwartier. Het wijk aanbod betreft veelal fastfood en heeft weinig variatie. Er zijn weinig voedsel speciaalzaken. De expeditiestraten bieden de mogelijkheid om creatieve bakfietshandel toe te laten op tijden dat door bewoners minder gebruik gemaakt wordt van de parkeerplekken. De bakfiets kan snel komen en gaan, veroorzaakt geen files en neemt weinig straatruimte in beslag.

Van de bakfiets handel zullen verschillende groepen gebruik maken. Winkel en kantoorpersoneel, bewoners, toeristen en bezoekers met een smallere beurs maar ook gezinnen met kinderen.

Wegens de steeds drukker wordende gebied en regelmatige filewerking heeft de fiets in de wijk een sterk, strategisch voordeel ten opzichte van de gemotoriseerde vracht en busjes aan- en afvoer van goederen.

Door een chronisch tekort aan chauffeurs zie je in de stad steeds meer zelfstandige ondernemers opkomen die fietsdiensten aanbieden die eventueel kunnen zorgen voor meer aanvoer in de loop van de dag. Kleinschalig handel biedt de kans aan beginnende ondernemers met een gering startkapitaal om geleidelijk zich te ontwikkelen en later naar reguliere handel over te stappen, plaatsmakend aan weer jonge ondernemers.

Related imagede bakkersfiets uitverkocht

Creatieve ouderen, vervroegd gepensioneerden, werklozen, biedt het de kans op omscholing en tegengaan van eenzaamheid. De expeditiestraat biedt de ruimte aan bijzondere ondernemers die anders, wegens het dure vastgoed in het centrum geen kans zouden krijgen.

Image result for bike food cartde mobiele chocolaterie

Related image

In het kader van een groen Cool-noord kan de keuze gemaakt worden om op deze wijze nieuwe technieken aan het publiek te introduceren zoals de solar-bakfiets en de solar-zitbank dat samen met de aangeboden goederen ecologisch ondernemen propageert en langduriger verblijf in de expeditiestraat.

Related imagede solar bakfiets

Creatief gebruik van de buitenruimte impliceert creatieve verdienmodellen en een interessante mix van aangeboden diensten. Terwijl gewacht wordt op het opladen van de GSM op de solar-bank kan men voor een korte tijd onder borgsom een boek lenen.

Related imagebibliotheek uitleenfiets

De aanwezigheid van solar-banken zal bijdragen aan het verbinden van verschillende groepen mensen. Bewoners, bezoekers, toeristen, jong en oud kunnen met elkaar in gesprek raken over verschillende onderwerpen.

Wachtend op de solar bank kunnen bewoners, bezoekers, werkenden en toeristen spontaan gebruik maken van de diensten van een ambulante kapper en hun haar laten knippen in de vorm van een van de TOP10 Rotterdamse populairste kapsels.

buitenruimte als wachtkamer bij de ambulante kapper

Related imageLekkernijen karretje voor jong en oud

Expeditistraat koffie, chocolademelk, thee, vriesdrank, croissanterie en meer onderweg eetbare eetwaren kunnen bij een van de bakfietskraampjes besteld worden.

frieterij bakfiets voor een warm tussendoortje

De fietsen inclusief de fietsbak passen in de aanwezige parkeerplaatsen. Er blijft in de straat voldoende ruimte voor het publiek en de in- en uitgaande auto’s uit de garageboxen van de Vestia flatgebouw.

Om in te zetten op lage ondernemingskosten, kwaliteit en flexibiliteit kunnen bakfietsondernemers zich onderscheiden en de concurrentie aangaan met in de wijk gevestigde traditionele bedrijven. Gemeentelijk beleid kan in deze stimulerend zijn en ervoor zorgen dat de kwaliteit van goederen en de aantrekkelijkheid van een uniek concept gehandhaafd blijft al een brandmerk van de stad dat niet zal ontbreken in de toeristenboekjes.

http://www.agf.nl/nieuws/2018/0328/jouwgrfiets.jpg

Brood, groente en ander dagelijks kost voor bewoners kunnen het gemis aan kleine zaken in de buurt compenseren. Het verkrijgen van koffie, broodjes, croissants, pannenkoeken, betekenen een extra service voor de bewoners. Ze kunnen er een ontbijt nuttigen, en andere bewoners ontmoeten. Naast het helpen bestrijden van eenzaamheid bij jongeren en ouderen zal de straat zal bijdragen aan de sociale cohesie. Door de verpersoonlijking van de wijk zal de wijk veranderen. Door te wonen in een gebied met een meer eigen smoel zullen bewoners langer in de wijk blijven wonen en de veiligheid vergroot.

Als ze haastig naar het werk moeten, kan een ontbijt meegenomen worden voor onderweg. De bakfietsgoederen moeten vooral een culturele hiaat opvullen en service bieden die de ondernemers in de wijk niet bieden.

Deze benadering vraagt aantrekkelijk uitziende fietskarren die zich in vorm, kleur en waar onderschrijden en een apart en artistiek geheel vormen.

Groenteman op de fiets voor flatbewoners

Bloemenverkoop uit de bakfiets

Bloemenfietskar kan verse bloemen leveren aan bezoekers, kantoren, bewoners en winkels. Bloemenaanwezigheid, kleur en geur fleurt de straat op en draagt bij aan de

vriendelijke en ontspannen sfeer die de expeditiestraat ondergaat.

Jonge kinderen kunnen gezonde voer kopen voor de Jan Evertsentuin en andere groene plekken in de wijk. Zakjes compost voor bomen en planten die ze kunnen uitstrooien. Een bloembol met eigen naambordje voor de bloembordessen dat ze zelf kunnen planten en regelmatig komen kijken hoe het met hun bloembol gaat.

Image result for bike food cartGezonde uit het vuisje groente bakfiets

Jong geleerd, oud gedaan fietskar: opruimen van herfstbladeren

Voorbeelden van nu en oudsher laten een grote mix van gebruiksmogelijkheden zien. Door de ontstane levendigheid zullen winkels van de Lijnbaan er baat bij hebben om hun winkelruiten te ontdoen van verf en vrij te maken van opgeslagen goederen zodat etalages naar de kant van de van Ghentstraat kunnen ontstaan.

Een monument kan door overkapping een tweede leven krijgen. Het is mogelijk om de Van Ghent expeditiestraat gedeeltelijk te overkappen. Door een openstructuur waarbij de buitenruimte overgaat na semi binnenruimte kan een grotere verscheidenheid aan verkoopwaar aangeboden worden. De partiële overkapping zal het langer verblijf in de straat stimuleren en de handel in de wintermaanden ook mogelijk maken en inovatieve kerstverkoop stalletjes herbergen.

Een oude traditie in ere hersteld