Lijnbaanhoven: Joost Banckertsplaats en Jan Evertsenplaats

Lijnbaanhoven: Joost Banckertsplaats en Jan Evertsenplaats 

Stadmaken is een geliefd en aansprekend motto van bestuurders en vele betrokkenen in de Maasstad. Stadonderhouden klinkt minder sexy maar is op den duur niet minder belangrijk! Nu Rotterdam meer en meer haar imago van werkstad met permanent bonkende heimachines inwisselt voor dat van een buitengewone stad waar het goed toeven is, vraagt dat stadsonderhoud: schoon, heel en veilig.

In verschillende rollen draagt Molenaar&Co hier met plezier en toewijding aan bij: varirend van supervisie over het verbeterprogrammavan tuindorp Vreewijk (nominatie Rotterdamse architectuurprijs 2018) en het adviseren over jonge monumenten tot en met het toekomstbestendig maken van de Lijnbaanflats en het begeleiden van beeldkwaliteit in stadsstraten. Een kort signalement:

Al eerder waren wij adviseur bij de renovatie van de lijnbaanhof Joost Banckertsplaats (eigenaar Amvest) te Rotterdam. Voor Vestia, eigenaar van de Jan Evertsenplaats, eveneens onderdeel van het Lijnbaanflatensemble (1955, Rijksmonument), is het van groot belang om de kwaliteit en toekomstwaarde van haar woningen te versterken. Zij bereikt dit door een toekomstgerichte, eigentijdse aanpak wat betreft energieprestatie, comfort en ventilatie maar ook door het respecteren van het oorspronkelijke gevelontwerp. Zo worden de niet originele PVC woonkamerpuien vervangen door aluminiumkozijnen in twee soorten profielen (waren van origine hout met staal). Ook worden route en architectuur hersteld van de entreehallen van de Jan Evertsenplaats. In plaats van een enkele ingang krijgen deze als van ouds een tweezijdige glazen verbinding: van de hofzijde naar de Van Ghentstraat en de Aert van Nesstraat. 

Opdrachtgever: Vestia, Rotterdam; uitvoering Van Wijnen Stolwijk. 
 

Chabotmuseum 

Onlangs hebben wij in opdracht van het jubilerende Chabotmuseum de verzwakte betonnen luifel van hun villa (1938-’39, Rijksmonument) aangepakt en de museale eisen verbeterd. Bij deze restauratiewerkzaamheden kreeg de karakteristieke ronde luifel een van buitenaf onzichtbare schuin aangezette binnenrand en een verbinding met een nieuw geplaatste dunne goot aan de buitenzijde van de luifel. Dit om te voorkomen dat het regenwater op de luifel blijft staan en over de rand op de twee ondergelegen balkons stort. Ook werden de glazen licht doorlatende bouwstenen in de luifel herplaatst. In het museuminterieur is de klimaatinstallatie gerenoveerd naar hedendaagse eisen en zijn nieuwe inbraakbestendige ramen met ultraviolet werend glas geplaatst. Bij deze ingrepen stond respect voor het oorspronkelijke architectonisch beeld voorop, mede omdat het gebouw onderdeel is van de museumcollectie en haar programma. 

Opdrachtgever: Stichting Museum Chabot, Rotterdam 
 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *