Jammer maar helaas!

Het voorjaar heeft ook zijn intrede gedaan bij de Jan Evertsenplaats. Bomen en struiken tonen de mooiste groene tinten. Roze en witte bloemen sieren de kastanjebomen. Vogels zingen luid, genietend van al het groen en de steeds warmer wordende zon.
[expander_maker id=”6″ more=”Read more” less=”Read less”]
Er wordt hard gewerkt aan de renovatie van de Lijnbaanflatgebouwen. De kraan, containers en de werkplaats staan er nog. Er zijn problemen met de renovatie van de woningen zelf, maar daar zal een einde aan komen. Hopelijk kan alles in goede entente tussen de bewoners en Vestia worden opgelost.

Wat niet meer goed zal komen, is het voortbestaan van de in Rotterdam zeldzame boom Notofagus Antactica, met kleine blaadjes die een mooie gele herfstkleur geven en bij kneuzing naar kaneel ruiken. Er werd door de bewoners al gevreesd voor zijn leven vanwege een slecht uitgevoerde verhuisoperatie waarvan een verslag te lezen is in een door mij eerder geschreven blog, getiteld Een boom als metafoor. Wat er had moeten gebeuren is heel simpel. De boom had niet op de warmste dag van het jaar verplaatst moeten worden en op tijd water moeten krijgen. Daarnaast had er een groter gat gegraven moeten worden op een plek die geschikter was én de boom had niet zo rigoureus gesnoeid mogen worden.

Wat te voorzien was, is geschied. De zeldzame boom is doodgegaan. Geen een blad siert zijn dode takken die als een schreeuw naar de hemel wijzen.

Jammer dat het zo gaat in onze stad. Een boom is een boom en moet blijkbaar wijken voor de vooruitgang van de stad, ook al is hij zeldzaam. Het had anders gekund, maar nu is het te laat. ‘Het is jammer,’ zullen de aannemer en de gemeente vast schouderophalend suggereren. ‘We hebben ons best gedaan, maar de natuur heeft anders beslist. Daar kunnen wij niet tegenop. Ja, het heeft een paar centen gekost, wat we niet konden voorzien.’

Het is nu afwachten wanneer de dode boom weggehaald zal worden. Voorlopig staat hij er nog om ons er aan te herinneren dat de natuur er niet van houdt om gestoord te worden. Bewoners trouwens ook niet. Als men daar aan wil beginnen, moet het wel vakkundig gebeuren.

Justus van Hout
[/expander_maker]

2 thoughts on “

Jammer maar helaas!

  1. Dit hele drassige rommelige pleintje moet drastisch veranderen.
    De hoofdentree wordt naar voorbeeld uit 1958 weer op het echte Jan evertsenplaats adres gerealiseerd,wat betekent dat er dus óók weer een goede loop verbinding richting die entree moet komen.
    Dus bestrating en verlichting.
    De hulpdiensten zoals ambulance en brandweer moeten ook ongehinderd de entree kunnen bereiken.
    Daardoor moeten toch echt al die rommelige grasperkjes,struiken en moeilijk beloopbare kinderkopjes en dergelijke verdwijnen.
    Het lijkt nu op een aftandse bejaardenflat in Ommoord met gras en bomen eromheen waar alleen de honden van de stad zich leeg poepen.
    Vreselijk om te zien.
    Gelukkig verdwijnen die struiken en rommelig ogende grasperken in allerlei vormen en neergekwakte situatie straks..en de honden overlast ook hopelijk!

  2. De vele honden die hier worden uitgelaten en de boel onderschijten zal ook geen gezellige uitdraging geven,welke boom er ook staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *