GUMBO 2019

Beste bewoners,

Op zondag 26 mei aanstaande is de nieuwe editie van de Gumbo Session op het Schouwburgplein. Van 14.00 uur tot 17.00 uur wordt u muzikaal verwend met uiteenlopende muziekstijlen. U bent van harte welkom om het bewonersevenement bij te wonen.

De opening is in handen van jonge leerlingen van de stichting Eeuwige Noten met een pianosolo, een keyboard-duo en Chenzira, een zangeres van wie binnenkort haar eerste cd verschijnt en zichzelf op piano begeleidt. U krijgt dus een voorproefje. Verder zal Damien, winnaar van de Talentenjacht Noord, op piano een medley spelen van bekende klassieke en populaire nummers.

De fans van Big Bands komen ook aan hun trekken, want The Swing Time Big Band komt optreden met maar liefst 18 enthousiaste musici! Met hun 40-jarige ervaring zijn ze een van de oudste Big Bands van ons land. In de openlucht is een optreden met een Big Band met een grote saxofoon-, koper- en ritmesectie een bijzondere ervaring die u niet wilt missen. Muzikant en stadsgenoot Keith Dunn zal enkele nummers meespelen.

Traditiegetrouw krijgt u hapjes aangeboden door bewoners en ondernemers rondom het plein, maar drankjes zijn voor uw eigen rekening. De Gumbo Session wordt georganiseerd door bewonersorganisatie Roffanum in samenwerking met de Vereniging Verenigd Schouwburgplein en de gemeente Rotterdam.

Voor meer informatie over Roffanum zie www.roffanum.nl en www.keithdunn.com

Zesde Gumbo Session een succes!

De zesde Gumbo Session op het Schouwburgplein, gehouden op zondag 26 mei 2019, was een succes. De weersvoorspelling was ineens niet meer zo gunstig als eerder die week, maar gelukkig is het pas gaan regenen toen iedereen al thuis was. Normaliter kan er bij slecht weer worden uitgeweken naar de foyer van De Schouwburg, wat slechts één keer nodig was. Die escaperoute was bij deze editie lastig te bewandelen, omdat de belangrijkste act een bigband was van achttien musici. Dan is de foyer meteen bomvol en kunnen er amper bezoekers bij. Allemaal goed afgelopen, want de weergoden waren ons gezind.
Op de data van de twee Gumbo Sessions die per seizoen worden gehouden, heeft de organisatie geen invloed. Die worden toegewezen door de Gemeente Rotterdam. Donderdag 30 mei was het Hemelvaartsdag, wat met zich meebrengt dat veel mensen donderdag en vrijdag vrij zijn. Dit maakt deze week extra aantrekkelijk om een korte vakantie te plannen, wat van invloed was op het bezoekersaantal. Bovendien hadden een aantal fans aangegeven niet te kunnen komen vanwege andere verplichtingen. Dit betekende echter niet dat het plein leeg was. Integendeel!

Bloemen
Op de dag van de Gumbo Session zijn de eerste vrijwilligers al rond 12.00 uur op het Schouwburgplein, onder andere om de bestaande groenbakken op te fleuren. Hiervoor is gaandeweg een collectie felgekleurde kunstbloemen ontstaan. Er wordt met opzet voor de wat grotere exemplaren gekozen, zodat bezoekers ze van een afstand kunnen zien en het écht iets toevoegt. Ze worden goed verdeeld over de bakken die het terrein markeren en vastgezet met daarvoor bestemd materiaal. Na afloop wordt de fleurige versiering verwijderd. Tijdens dit karwei blijkt altijd weer dat er in Rotterdam-Centrum wel degelijk sociale controle is, want er is minimaal één bezoeker die geërgerd zegt dat het niet de bedoeling is om die versiering mee naar huis te nemen. Om vervolgens de excuses aan te bieden als je naar waarheid zegt dat je bij de organisatie hoort.

Bedanken
De aftrap was om 14.00 uur, onder andere met een gedicht over de programmering. Zowel bij de opening als bij de afsluiting worden alle ondernemers, organisaties en privépersonen genoemd zonder wie de Gumbo Session niet mogelijk was geweest.
‘De hapjes en horeca werden dit keer verzorgd door Floor, Dionysis, Bertens en De Beren. Bovendien was deze Gumbo Session niet van de grond gekomen zonder de Vereniging Schouwburgplein, Karen van der Spek, Marjorie van der Windt-Veit, Carel van der Poel, de gemeente Rotterdam, Opzomer Mee en vele anderen, zoals Roffanum.’
Verder worden bezoekers er op gewezen niet met alcoholische dranken het terrein te verlaten in verband met sancties in de vorm van een vervelende boete, dat hapjes gratis zijn en alles wat je kunt drinken niet én het vriendelijke verzoek om net als de vorige keren het afval in de daarvoor bestemde afvalbakken en vuilniszakken te deponeren. Op die manier voelen de vaste gasten die altijd al alles netjes houden zich niet beledigd.

Wind
Er zijn bezoekers die van begin tot eind blijven, maar in de praktijk is het vaak een komen en gaan. Meestal wordt het vanaf een uur of drie steeds drukker.
Een van de obstakels van deze editie bleek de wind te zijn. Bladmuziek moest stevig worden vastgemaakt, want anders vloog het de lucht in.
Het podium was in het eerste deel het domein van de Stichting Eeuwige Noten, een muziekschool uit Rotterdam-Noord die gaat uitbreiden naar onder andere de wijk Cool. Er trad een pianist op, een keyboardspeler én de veelbelovende zanger Chenzira, van wie binnenkort de eerste cd verschijnt.

SwingTime Bigband
Het installeren van een bigband met de omvang van de SwingTime Bigband is niet binnen vijf minuten voor elkaar, iets waar het publiek begrip voor had. Het duurde ongeveer twintig minuten voordat de bigband gereed was. De band, afkomstig uit Den Haag, bestaat al veertig jaar. Niet in dezelfde bezetting, maar dat kan ook niet. Met achttien musici sterk, onder wie één vrouw, maakten ze sfeervolle swingende muziek. Af en toe vertelde de dirigent of bandleider Ruud Haan iets over wat ze gingen spelen. Het publiek was zeer enthousiast over dit optreden, wat eindigde met het bekende nummer September van Earth, Wind & Fire. Heel toepasselijk, want als alles goed gaat is er in september weer een Gumbo Session.

Bezoekers, ook uit Atrium
Alles bij elkaar zijn er een paar honderd bezoekers geweest. Die zaten niet alleen op de speciaal hiervoor opgestelde stoelen, maar ook op de banken of op het ‘bergje’. Daar kozen vooral mensen met kinderen voor. Vooral dankzij vrijwilligers waren er ook bewoners van Zorgcentrum Atrium uit de Karel Doormanstraat aanwezig. In verband met hun beperkte mobiliteit is dit voor hen een belangrijk uitje. Het contact met Atrium rond dit evenement dateert van het begin.

Hapjes
De hapjes werden rondgebracht door mensen van Roffanum of door de horecazaken zelf. Net als altijd werd de hapjes zeer op prijs gesteld door de aanwezigen. Vaste gasten vinden het leuk dat deze traditie in stand wordt gehouden, nieuwkomers zijn blij verrast dat ze iets lekkers krijgen aangeboden.

Politie
Helaas was er tegen het einde van het optreden van de leerlingen van de Eeuwige Noten een verwarde man op het terrein die voor wat overlast zorgde, maar een politieagent die langsfietste werd aangesproken door een bezoekster en de man mocht mee met een paar opgetrommelde politiemensen. Niet leuk om te melden, wel fijn dat het geruisloos werd opgelost. Het is en blijft een plein dat vrij toegankelijk is, wat ook zo moet blijven. Het leidt soms tot verrassingen.

Succes
Het was een geslaagde middag die om herhaling vraagt, wat blijkt uit de enthousiaste reacties tijdens en na de Gumbo Session. Ook in de dagen daarna werden mensen van de organisatie spontaan op straat aangesproken over hoe leuk het geweest was.