De Jan Evertsenplaats plaats volgend jaar in de oude glorie hersteld

De Jan Evertsenplaats plaats volgend jaar in de oude glorie hersteld

Door Lily Zaric

Toen de renovatie van de monumentale Vestia flatgebouwen aan de Jan Evertsenplaats bekend werd, gingen de gesprekken tussen bewoners vooral over het “gedoe” dat het met zich mee zou brengen. Na jarenlange bouwwerkzaamheden van Calypso, de Karel Doorman, de B-Tower, de herinrichting van de Lijnbaan en de bouw van het Forum Rotterdam, hoopten bewoners op enige rust. Behalve dat men niet zat te wachten op meer geluid- en stofoverlast, maakten zij zich zorgen over de duur van de werkzaamheden, het wel of niet in hun woning kunnen blijven en de vandaag de dag niet vanzelfsprekende kwaliteit van het uitgevoerde werk.

Nu de werkzaamheden begonnen zijn en met voortvarend tempo de ene na de andere woning opgeknapt wordt, het leed is geleden en delen van de stellages weggehaald worden, komen de façades met de oorspronkelijke vormgeving en kleuren tevoorschijn. Het lichtgrijs van de horizontale balken, het donkergrijs van de balkons, het zwart van de horizontale glazen platen en de dunne witte lijnen van de raampartijen vormen een zuiver lijnenspel dat de technische- en architectonische kwaliteit van de gebouwen zichtbaar maken dat in schrille contrast staat met die van de omliggende gebouwen.

Bewoners van de Jan Evertsen- en de Karel Doormanplaats kunnen trots zijn op zichzelf en de strijd die zij gedurende twee jaar met zijn allen onder leiding van de bewoners “Klankbordgroep Lijnbaanhoven” hebben gevoerd om de gebouwen te redden van de voorgenomen sloop. Trots kunnen ook leden van de bewonersorganisatie RIA (Rotterdam In Actie) zijn die solidair meegeholpen hebben, culturele instanties en grote bouwondernemingen die het slopen en uitverhuizen van zittende bewoners, ondanks gemeentelijke tegenbewering, een slecht plan vonden. De restauratie is net begonnen en nu is al te zien dat dankzij verzet het Lijnbaan ensemble met de flatgebouwen en de hoven terecht tot een Rijksmonument is benoemd.

De weerstand en het verzet zijn nog steeds springlevend onder de bewoners van de Jan Evertsenplaats als het gaat om hun gebouwen en het groene plantsoen dat in de herbouwplannen veranderd zou worden in een mega parkeergarage. Sindsdien hebben bewoners elke vier jaar, tegelijk de wisseling van de College van B&W en de gemeenteraad, liefdevol en vurig ingesproken om de hoven die zij de “Longen van de Lijnbaankwartier” noemen te behouden tegen gemeentelijke plannen om er een winkels en horeca in en rondom te vestigen. Die zijn er al in overvloed op kruipafstand zoals een van de gemeenteraadsleden opmerkte. Bas Kurvers, wethouder bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving heeft in een vergadering van de Commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte volmondig toegezegd dat dat niet zal gebeuren. Zijn collega Bert Wijbenga, wethouder handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven was erbij.

De onzekerheid over het hof duurt voort. Men maakt zich zorgen over de vijver met planten en vissen, de verplaatsing van het beeld, het vernielen van groen, rooien en/of verplaatsen van bomen en het intense gebruik van het gehalveerde plantsoen wegens de ingerichte bouwwerkplaats inclusief de bouwkeet, afvalcontainers, de bouwkraan en het vrachtverkeer. Maar bewoners van de Jan Evertsenplaats zouden niet de bewoners van deze plek zijn als ze hun weerbaarheid wederom niet lieten zien. Ondanks de onzekerheden wil men duidelijk laten merken dat het Jan Evertsenplantsoen na de restauratie een geliefde groene plek blijft. Bewoners zijn aan welverdiende rust toe en willen een plek met grote bomen en bloemen, vissen, vogels, libellen en vlinders midden in de stad. Met een mooie fontein en meer beelden. Bewoners hebben hun ideeën via de “Bewonersontwikkelingsvisie Groen Cool-Noord” bekend gemaakt aan het College van B&W en de raadsleden. Ze willen dat de gemeente hun wensen tegemoetkomt, want wat met de gebouwen bereikt is kan ook met de buitenruimte waar gemaakt worden.

De eigenaren van de VvE Jan Evertsenplaats hebben een vergunningaanvraag recentelijk ingediend om hun flatgebouw ook in oude luister te laten herstellen. Zij hopen dat snel met de werkzaamheden gestart kan worden. Na voltooiing van de drie gebouwen zal in volle omvang blijken welke waarde deze plek vertegenwoordigd. Een waarde die in ieder geval in schril contrast afsteekt met de Vinex achtige nieuwbouw van de laatste jaren waar meer voor middelmatige architectonische kwantiteit is gekozen dan voor kwaliteit en mensvriendelijke utiliteitswaarde.

Beste bewoners van de Jan Evertsenplaats, blijf vooral zo doorgaan. Laat je niet opzijzetten, want de ware schat voor de stad zijn bewoners die om hun woonomgeving en om elkaar geven en in solidariteit leven. Met jullie inbreng wordt het plantsoen ook weer een bijzondere plek waar jullie trots op kunnen zijn. Zorg dat je van je laat horen.

1 thought on “

De Jan Evertsenplaats plaats volgend jaar in de oude glorie hersteld

  1. Maar wél zonder de honden overlast graag!
    Het is geen park om je hond leeg te laten schijten de hele dag met slenterende kletskousen die denken dat het hún park is en niet voor de gehele gemeenschap die níet de overlast van loslopende poepende en blaffende honden in een rustig park met libellen en vlinders wil hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *